Astma

Leeftijd 7-15 jaar
Door de steeds sterker wordende sensitieve gevoelens van het schoolgaande kind en de adolescent zet hij/zij zich steeds meer af tegen de ziekte en probeert hij/zij zich te verbergen voor zijn/haar omgeving of de arts. Soms is het enige teken van astma hyperinflatie (bovenmatige luchtvulling) van de longen, omdat het kind geleerd heeft zeer oppervlakkig te ademen om ´wheezing´ (piepen bij uitademing) te vermijden.

Pollen, huisstofmijt en dierlijke huidschilfers zijn de meest voorkomende allergenen in deze leeftijdsgroep. Sanering van de omgeving is iets wat door de huisarts geadviseerd kan worden. Het kan de hoeveelheid benodigde medicatie verminderen.

Inspanningsastma is een aandoening die vaak bij kinderen over het hoofd wordt gezien. Het is vaak een teken van een slecht gereguleerd chronisch astma. Deze aandoening kan een belangrijke impact hebben op het lichamelijke en geestelijke welzijn van een kind met astma. Het kind kan inspanning vermijden om symptomen te voorkomen, maar ten koste van uitsluiting door zijn leeftijdgenoten en met het risico dat het een zittende leefwijze ontwikkelt waardoor later in het leven de gezondheidsrisico´s kunnen toenemen. Het kind moet worden gestimuleerd sporten te kiezen die minder snel astma opwekken. Zwemmen is het meest geschikt, gevolgd door sporten die meer de nadruk leggen op coördinatie dan op inspanning, zoals gymnastiek, tennis of golf. Sporten waarbij gedurende langere tijd moet worden gerend, zijn niet altijd geschikt.

Preventieve astmamedicatie, vóór inspanning toegediend, voorkomt effectief het optreden van inspanningsastma. Inhalatiemedicijnen worden vlak voor de inspanning ingenomen, oraal toegediende medicatie 1 tot 2 uur vooraf. Een periode van geleidelijke ´warming-up´ voor inspanning wordt aanbevolen. Veel kinderen moeten mogelijk echter bepaalde inspanningsbeperkingen worden opgelegd, bijvoorbeeld op koude dagen, tijdens het pollenseizoen of wanneer het kind een infectie heeft. Tieners met astma moet worden geadviseerd rekening te houden met hun allergieën wanneer ze hun toekomstige studies, werk en sociale leven plannen.