Astma

Casuïstiek:
Meisje van 6 ½ jaar wordt doorverwezen door de schoolverpleegkundige vanwege chronisch hoesten. Gedurende haar gehele kindertijd is ze uitermate gevoelig geweest voor infecties, met lange perioden van hoesten. Sinds de school 3 maanden geleden weer is begonnen, is het probleem toegenomen. Volgens haar leerkracht is ze geïrriteerd en klagerig, vooral tijdens de gymnastieklessen, waar ze vaak activiteiten onderbreekt met haar gehoest.
Lichamelijk onderzoek:
Ondergewicht. Opgetrokken schouders. Hyperinflatie (= bovenmatige luchtvulling van de longen). Enigszins verlengde uitademing. Verminderde ademhalingsgeluiden, basaal en bilateraal. Hoesten en reutelgeruis na lichte inspanning in de spreekkamer.
Vermoedelijke diagnose:
Astma? Luchtweginfectie?
Diagnose & follow-up:
Laboratoriumonderzoek levert positieve uitslagen op voor ImmunoCAP™ Phadiatop en IgE-antilichamen (ImmunoCAP™) tegen katten, honden en graspollen. Er werd een ß2-agonist voorgeschreven als inhalatiespray en het kind werd geleerd deze naar behoefte te gebruiken. Als profylactische behandeling werden inhalatiesteroïden voorgeschreven. Nadat de kat uit huis was weggedaan en de leerkracht was geïnstrueerd het meisje een ´warming-up´ te laten uitvoeren vóór lichamelijk inspanning, zijn de symptomen van het kind nu goed onder controle.