Eczeem

Leeftijd 0-1 jaar
Eczeem komt algemeen voor op de zuigelingenleeftijd en begint meestal tussen de 2 en 4 maanden. Dit type vroeg optredend eczeem verbetert meestal tegen de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Het eerste teken bij zuigelingen is meestal een jeukende, gebobbelde uitslag op de wangen. Door wrijven en krabben kan dit zich al snel ontwikkelen tot een nattende geïnfecteerde eruptie met korstvorming op het gezicht en de hoofdhuid. Bij sommige kinderen verspreiden zich tamelijk diffuse rode vlekken over romp, luiergebied en strekoppervlak van de ledematen.

De eerste manifestaties hangen vaak samen met de introductie van koemelk, tarwe of eieren. De zuigeling ontwikkelt urticaria, koliek en een verspreide rode huiduitslag, gevolgd door kenmerkend eczeem. De plekken jeuken altijd hevig en het hieruit voortvloeiende krabben kan de huid ernstig beschadigen. Niet-allergene factoren als infecties, zeep, wollen kleding, overmatig transpireren en emotionele stress kunnen uitbarstingen veroorzaken.

Baby's met eczeem zijn ook zeer vatbaar voor secundaire huidinfecties. Uitgebreide behandeling van eczeem op de zuigelingenleeftijd omvat: eliminatiedieet, preventie van trauma van de huidverwondingen door het aangedane gebied te beschermen tegen contact met irriterende stoffen en allergenen, maatregelen nemen om krabben tegen te gaan en behandeling van secundaire infecties met geschikte antibiotica en stero´den.