Eczeem

Casuïstiek:
Jongen van 2 jaar en 3 maanden met eczeem. Al enkele maanden terug waren door de moeder huidveranderingen op de wangen en romp opgemerkt, maar deze waren licht en lieten zich gemakkelijk met babycrŤme behandelen. Sinds een bovenste luchtweginfectie 2 weken geleden is het eczeem echter veel ernstiger geworden met hevige jeuk.
Lichamelijk onderzoek:
Roodheid en zwelling op de wangen. Eczeemachtige plekken achter de oorlelletjes, met tekenen van secundaire infectie. Uitgebreide aantasting van romp en ledematen met vochtafscheiding en korstvorming evenals talrijke ontvellingen. De hoofdhuid was niet aangedaan.
Vermoedelijke diagnose:
Atopisch eczeem?
Secundaire infectie met een schimmel (Staphylococcus aureus)?
Diagnose & follow-up:
Toepassing van vochtige kompressen op nattende laesies, ook corticosteroïdcrème en een 7-daagse kuur van orale penicilline. Ondanks behandeling met antihistaminica werden de jeuk en het krabben niet effectief onder controle gebracht en bleef het kind uitgebreide plekken vertonen. De uitslag van ImmunoCAP™ Phadiatop Infant was positief en er werden IgE-antilichamen (ImmunoCAP™) tegen kippenei-eiwit, vis en tarwe gevonden. De jongen werd ingesteld op een dieet waarbij deze voedingsmiddelen evenals citrusvruchten, tomaten, noten en pinda werden geŽlimineerd. Dit dieet had een goed effect op het eczeem en dit liet zich nu gemakkelijk behandelen met een verzachtende lotion. Later kon, aan de hand van de dalende concentratie van allergeenspecifieke IgE-antilichamen in het vervolgonderzoek, besloten worden welke voedingsmiddelen weer konden worden geÔntroduceerd.
Wist u dat
1 op de 3 peuters en jonge kinderen met eczeem het atopisch syndroom heeft, wat de aanvang betekent van de allergiemars. Vaak is er sprake van een geassocieerde (voedsel-)allergie en kan het kind baat hebben bij allergologisch onderzoek. Aanhoudende symptomen moeten altijd worden onderzocht.