Hooikoorts

Inleiding
Hooikoorts (rinitis) is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Neusverstopping door opzwellen van de slijmvliezen, afscheiding uit de neus, mondademhaling en aanvankelijk koorts zijn de symptomen in de acute fase. In chronische toestand kan het kind last hebben van snurken, chronische vermoeidheid en gehoorverlies.

Allergische rinitis kan wel of niet het gevolg zijn van atopie. Voor het ontstaan van IgE-gemedieerde allergische rinitis zijn twee factoren nodig Ė de erfelijke atopische toestand en de ontwikkeling van overgevoeligheid voor allergenen die voorkomen in de omgeving van de patiŽnt. Allergische rinitis kan seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden zijn. Seizoensgebonden rinitis, bijv. hooikoorts, kan in de lente en in de zomer optreden als reactie op blootstelling aan met de wind meegevoerde pollen, terwijl de symptomen van niet-seizoensgebonden rinitis het hele jaar door optreden. Het is niet duidelijk of niet-IgE-gemedieerde vormen van allergische rinitis verder kunnen worden gedefinieerd.

Niet-allergische rinitis: alle andere vormen van rinitis moeten onder deze term worden gerangschikt, waaronder verschijnselen als overgevoeligheid voor aspirine, infectieuze reacties, niet-specifieke hyperreactiviteit van de neus, bijwerkingen van systemische geneesmiddelen en misbruik van topicale decongestiva. In het algemeen geldt dat hoe jonger de patiŽnt, des te groter de kans dat de symptomen door allergische rinitis worden veroorzaakt. Niet-allergische rinitis komt eerder voor in de adolescentie of op volwassen leeftijd.
Prevalentie
Rinitis en conjunctivitis op de kinderleeftijd komt voor bij 10Ė15% van de kinderen en het zijn veelvoorkomende redenen voor schoolverzuim. Bij 60Ė80% van deze kinderen worden allergeenspecifieke IgE-antilichamen aangetroffen. Het merendeel van deze kinderen vertoont ook enige andere symptomen van allergie, zoals piepende ademhaling, nachtelijk hoesten of eczeem.