Hooikoorts

Leeftijd: 7 tot 15 jaar
Op de schoolleeftijd komen niezen, een jeukende loopneus en jeukende waterige ogen steeds vaker voor, doorgaans tijdens het pollenseizoen, bij contact met dieren of in een vochtige stoffige omgeving. Neus- en oogsymptomen worden zelden door voedingsmiddelen veroorzaakt.

Seizoensgebonden hooikoorts wordt vrijwel altijd door pollen veroorzaakt en kan dus vaak vooraf worden voorspeld aan de hand van de voorgeschiedenis en de resultaten van allergeenspecifiek IgE-antilichaamonderzoek (ImmunoCAP™). Daarom kan al voor het begin van het pollenseizoen worden gestart met op voorhand beschermende behandeling met lokale of orale antihistaminica, cromoglicaat of nedocromil, of in de neus toegediende steroïden.

Niet-seizoensgebonden rinitis is niet altijd het gevolg van allergie. Zo kan het een niet-specifieke nasale hyperreactiviteit zijn die niet gemakkelijk op behandeling reageert. Wanneer de aandoening het gevolg is van een allergie, is deze soms moeilijk in verband te brengen met specifieke blootstelling aan allergenen vanwege de continu aanwezige symptomen die worden opgewekt door omgevingsfactoren als huisstofmijt, dierlijke huidschilfers of schimmelsporen. De symptomen kunnen verbeteren wanneer het kind tijdelijk van omgeving verandert, bijv. op vakantie.

De diagnose van aanhoudende rinitis die onderscheidend is, kan worden gesteld met behulp van ImmunoCAP™ Phadiatop® of ImmunoCAP™ Phadiatop® Infant. Als de aandoening door allergie wordt veroorzaakt, zullen de symptomen meestal verminderen op maatregelen om de omgeving te saneren zoals eliminatie of het vermijden van geïdentificeerde allergenen. Behandeling met antihistaminica kan worden toegevoegd voor specifieke situaties wanneer het kind contact met allergenen niet kan vermijden. Bij ernstige gevallen van rinitis met neusverstopping die niet wordt verlicht door andere middelen, zijn steroïden die plaatselijk worden aangebracht, geïndiceerd. In deze leeftijdsgroep kan ook immunotherapie worden overwogen.
Wist u dat
Tot 7 van de 10 kinderen met seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden hooikoorts allergisch zijn en dat ze baat kunnen hebben bij een differentiŽle diagnose en behandeling.