Is het allergie?

Inleiding
Allergie komt steeds vaker voor in de Westerse wereld. Een op de vier nieuwgeboren kinderen wordt allergisch. Een vroegtijdige diagnose van allergie is voor het kind van groot belang voor de ontwikkeling in het verdere leven.

Eczeem, astma en hooikoorts zijn ziektebeelden waarbij allergie (mede-) veroorzaker kan zijn. Uit het klachtenpatroon is vaak niet duidelijk of allergie een rol speelt bij het ziektebeeld. Dus de vraag 'Is het allergie?' is een zeer belangrijke. Met een bloedtest weet je het zeker!
Waarom testen?
Het is belangrijk te weten waarvoor je allergisch bent. Veel patiŽnten zijn nog nooit getest en denken dat zij allergisch zijn. Het gevolg is dat er veel geld besteed wordt aan medicatie, die de patiŽnt uiteindelijk niet beter doen voelen.
Pas nadat de allergenen, die de klachten veroorzaken zijn geÔdentificeerd, is het tijd voor de juiste medicatie.


Als je weet waarvoor je allergisch bent, dan kun je in ieder geval proberen deze allergenen te vermijden.
Soms is dit makkelijk, en soms is dit praktisch niet uitvoerbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor stuifmeel van bomen en grassen, dat in het voorjaar en zomer in de lucht zweeft. Je kunt dan preventief medicatie nemen om de ergste klachten tegen te gaan.

De gevoeligheid voor allergenen kan veranderen gedurende je leven. Dat betekent dat je b.v. inmiddels geen klachten meer hebt van de allergenen waar je vroeger allergisch voor was, en dat je nu juist van andere allergenen klachten hebt. Het is dus belangrijk je te laten testen, op meerdere momenten in je leven.


Immunotherapie is een andere reden om getest te worden. Wanneer de arts adviseert om te starten met deze therapie, dan zul je moeten weten voor welke allergenen je allergisch bent. De bloedtest is hiervoor de meest geschikte test.

Meer informatie over allergie »