Maag / darm symptomen

Leeftijd 0-1 jaar
De pasgeborene is in het algemeen gezond en vertoont zelden allergische verschijnselen. De eerste problemen ontstaan vaak bij introductie van koemelk in het dieet. De baby ontwikkelt symptomen als braken, diarree en koliek. De ouders merken vaak dat er een verband bestaat tussen voeding en symptomen, maar de arts kan in deze fase geen duidelijke antwoorden geven. Deze gastro-intestinale (maagdarm) symptomen kunnen, hoewel ze vaker voorkomen bij baby's die flesvoeding krijgen, zelfs optreden bij kinderen die borstvoeding krijgen. Mogelijk moet de moeder in haar eigen voeding eieren en koemelkproducten vermijden, omdat deze eiwitten in de moedermelk kunnen worden uitgescheiden (altijd in overleg met de huisarts of specialist!!).

Koemelkovergevoeligheid omvat verschillende aandoeningen: lactose-intolerantie als gevolg van lactasedeficiëntie, koemelkallergie met verhoogde IgE-antilichamen en andere niet-IgE-gemedieerde overgevoeligheidsreacties.

De diagnose wordt gesteld door middel van (1) een gedetailleerde anamnese, (2) eliminatie van koemelk uit de voeding van het kind met provocatie, wanneer de symptomen verbeteren, en (3) het aantonen van IgE-antilichamen tegen koemelk (ImmunoCAP™). Soms is onderzoek op coeliakie geïndiceerd, dat o.a. tests op IgA/IgG-antilichamen tegen gliadine, IgA-antilichamen tegen weefseltransglutaminase en een darmbiopsie omvat.

De melkvervanger moet een samenstelling en osmolariteit hebben die past bij de leeftijd van het kind, smakelijk is en die zelf niet mag leiden tot sensibilisatie noch antigene kruisreactiviteit vertoont met koemelk. De meest gebruikte vervanger voor koemelk is caseïnehydrolysaat of een melkvervanger op basis van soja; de aanbevelingen kunnen echter per land verschillen. Sommige kinderen worden ook allergisch voor soja en in dat geval wordt een flesvoeding op basis van gehydrolyseerde caseïne aanbevolen. Van geitenmelk is aangetoond dat deze aanzienlijke antigene kruisreactiviteit met koemelk vertoont en vaak potentieel pathogene bacteriën bevat. Alle kinderen die met een vervanger van koemelk worden gevoed, moeten een calciumsupplement toegediend krijgen. Borstvoeding wordt aanbevolen voor de eerste 4-6 maanden, zo mogelijk zonder introductie van aanvullende voedingsmiddelen.

Nieuwe voedingsmiddelen moeten één voor één worden geïntroduceerd en slechts één voedingsmiddel per week. Zo wordt een eventuele overgevoeligheid voor voedingsmiddelen gemakkelijker herkend.