Maag / darm symptomen

Leeftijd 1-3 jaar
Het klinisch beeld in deze leeftijdsgroep is minder ernstig dan bij zuigelingen. Koemelkallergie is tamelijk zeldzaam na de leeftijd van 2 jaar. De verschuiving naar het kunnen verdragen van koemelkeiwit is progressief en het is tamelijk normaal dat een kind geen klinische symptomen heeft maar dat nog wel enige tijd IgE-antilichamen tegen koemelk aanwezig blijven.

Het is belangrijk dat kinderen met een eliminatiedieet zo snel mogelijk normale voeding krijgen nadat de reactiviteit tegen het verdachte voedingsmiddel is afgenomen. Ongeveer elke 6 maanden moet een provocatietest worden overwogen bij kinderen met een eliminatiedieet. Een andere optie is het volgen van de daling van allergeenspecifieke IgE-antilichamen (ImmunoCAP™); aan de hand hiervan kan worden besloten wanneer een provocatie moet worden uitgevoerd en wanneer het voedingsmiddel weer zou kunnen worden geÔntroduceerd.

De voedingsmiddelen die naast koemelk zeer waarschijnlijk IgE-gemedieerde gastro-intestinale problemen bij peuters veroorzaken, zijn kippenei-eiwit, noten en pinda. In zeldzame gevallen betreft het tarwe, vis en soja. De symptomen van een IgE-gemedieerde reactie zijn in samenhang met voedselinname: acuut optredende maagpijn, braken of diarree, urticaria. Het kind heeft geen symptomen wanneer het voedingsmiddel uit het dieet wordt weggelaten. Chocolade, citrusvruchten en aardbeien kunnen niet-specifieke reacties veroorzaken.

Na eliminatie uit de voeding van het betreffende voedingsmiddel gedurende een periode van 1-2 jaar verdraagt het kind het doorgaans wel weer. Gevallen met vertraagd optredende of chronische symptomen reageren niet op vergelijkbare wijze op eliminatie van een specifiek voedingsmiddel en er worden doorgaans geen IgE-antilichamen aangetoond.

Eliminatie van een specifiek voedingsmiddel klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk veel ingewikkelder. Zo wordt soja gebruikt als verdikkingsmiddel voor vlees en als smaakstof in een groot aantal verschillende voedingsmiddelen. Vrijwel alle gebakken producten bevatten ei. Kruisreacties komen ook algemeen voor, bijvoorbeeld tussen soja, pinda, erwt en drop.

Om ondervoeding te voorkomen is het ook belangrijk dat elk voedingsmiddel dat uit het dieet wordt weggelaten, door een ander voedingsmiddel met gelijke voedingswaarde wordt vervangen. Zo kan weglaten van melk al snel leiden tot calciumdeficiŽntie. Melk kan worden vervangen door een calciumsupplement of door andere voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte. Als meer dan ťťn voedingsmiddel uit de voeding van het kind wordt weggelaten, moet voedingsadvies worden ingewonnen bij een gekwalificeerde diŽtist(e).